Selvhjelp

Her følger noen gode tips til selvhjelp ved problemer med tannreguleringen:

1. Buen har hoppet ut av bakerste kloss.

Har buen hoppet ut av bakerste kloss, prøv å sette buen inn igjen med en pinsett. Hvis dette ikke går, kan du bruke voks på det som stikker for å beskytte kinnet mot sår. Alternativt så kan du klippe av den delen av buen som stikker med en god liten saks, neglesaks eller en liten avbitertang.

2. Reguleringen stikker / gir sår i kinnet

Om deler av tannreguleringen stikker, fest voks på den delen av reguleringen som stikker for å beskytte kinnet ditt mot sår og la såret gro. Har du ikke voks tilgjengelig, kan du bruke sukkerfri tyggegummi på det som stikker på reguleringen, som et midlertidig alternativ.

3. Løs kloss på den bakerste tannen

Skulle den helt bakerste klossen av reguleringen løsne og irritere kinnet/tannkjøttet, kan du klippe av buen med klossen på og fjerne den løse klossen. Du kan Klippe med en liten liten saks, neglesaks eller liten avbitertang. Er det mange uker til du har time eller den plager deg, bør du ta kontakt for time for å få limt den på igjen.

4. Tom for strikk eller mistet strikkene til tannreguleringen

Det er veldig viktig å bruke strikk hvis du har fått beskjed om det! Bare kom innom for å hente flere strikk. Hvis ikke du har mulighet til det kan vi også sende strikk til deg i posten.

5. Ganebue som er løs eller ødelagt

Har du en ganebue som har løsnet eller blitt ødelagt, ring oss så raskt som mulig sånn at vi kan finne en akuttime for å fikse dette.

6. Gom eller skinner som har knekt eller ikke passer

Hvis du har fått beskjed om å justere gommen med en nøkkel, kan det likevel hende at kjeven ikke har klart å justere seg i takt med justeringene på gommen. Dette kan skyldes at man ikke har brukt gommen nok. I slike tilfeller kan det hjelpe å justere gommen tilbake litt (mot pilens retning, motsatt vei at det du normalt justerer). Ring oss også for en ny time slik at kjeveortopeden kan se på det.

7. Løs streng (retainer) bak tennene

Tenner har en tendens til å flytte seg tilbake mot sin opprinnelige posisjon etter avsluttet behandling. Dette kaller vi tilbakefall. Derfor er det viktig å retinere (holde på tennene) i den nye posisjonen de har fått. Hvis strengen (retaineren) bak tennene løsner eller faller av, bør du ringe oss så raskt som mulig for å få en ny time.